Hoe werkt Bitcoin? Simpele uitleg

Op moment van schrijven (2022) tikt de totale waarde van Bitcoin bijna de €800 miljard aan. Er zijn zelfs financiële analisten die zeggen dat Bitcoin wel eens een vervanging van goud zou kunnen worden. Dat is nogal wat voor een fenomeen dat nog maar een kleine 12 jaar bestaat.

Veel mensen hebben inmiddels gehoord van Bitcoin. Maar wat is BTC nou precies en hoe werkt het?

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een digitale munt, ook wel een ‘cryptocurrency’ genoemd. Dit is een type geld dat volledig virtueel is. Het is een soort online versie van contant geld. Je kunt het gebruiken om producten en diensten mee te kopen, hoewel er (nog) niet veel winkels zijn die Bitcoin als betaalmiddel accepteren.

Er zijn landen die Bitcoin zelfs helemaal in de ban hebben gedaan. Toch zijn er ook bedrijven die inmiddels de stap hebben durven nemen. Zo heeft de online betaalservice PayPal onlangs aangekondigd dat hun klanten kunnen kopen en verkopen met Bitcoin.

Hoe betaal je met Bitcoin?

Iedere Bitcoin is in feite een computerbestand dat wordt opgeslagen in een ‘wallet’. Een wallet is een digitale portemonnee die je kunt gebruiken om je Bitcoins (of andere cryptomunten) in te bewaren. Deze portemonnees kun je als programma installeren op je computer of telefoon.

Je kunt ook externe portemonnees gebruiken die je met een USB-aansluiting op je computer aansluit. Dit is over het algemeen een veiliger manier.

Wat is de blockchain?

Met zo’n digitale portemonnee kun je Bitcoins verzenden en ontvangen. Iedere transactie die met Bitcoin wordt gedaan, wordt opgeslagen in een gigantisch online logboek. Dit logboek noemen we ‘de blockchain’. Het bijzondere aan de blockchain is dat alle transacties volkomen openbaar zijn. Je kunt als normale gebruiker dus alle transacties die ooit hebben plaatsgevonden gewoon zien. Hoe zit het dan met je privacy? Het leuke is dat je als gebruiker volledig anoniem bent. Hoewel je transacties dus zichtbaar zijn, kun je deze zonder dat iemand weet dat jij het bent uitvoeren.

Hoe kun je aan Bitcoins komen?

Er zijn drie manieren om aan Bitcoins te komen:

  1. Je kunt met ‘echt geld’ Bitcoins kopen op een cryptobeurs (cryptocurrency exchange). Het is verstandig om van te voren even de Bitcoin fees te vergelijken.
  2. Je kunt iets verkopen en jezelf laten uitbetalen in Bitcoins
  3. Bitcoins kunnen ‘gemaakt’ worden met behulp van een computer

Hoe worden nieuwe Bitcoins gemaakt?

Je kan speciale computerapparatuur kopen om Bitcoins te genereren. Om de blockchain draaiende te houden, heeft het systeem mensen nodig die hun computer ‘uitlenen’ om alle nieuwe transacties te verwerken. Dit doen deze computers door zeer ingewikkelde rekensommen op te lossen. Dit wordt ook wel ‘mining’ genoemd.

Deze ‘miners’ worden voor hun diensten beloond met nieuwe Bitcoins. Dat klinkt als makkelijk geld verdienen nietwaar? Het is inmiddels wel zo dat er ontzettend veel miners actief zijn. Daarom heeft Bitcoin de sommen steeds moeilijker gemaakt, zodat het langer duurt voordat ze opgelost worden. Dit om te voorkomen dat er teveel Bitcoins in te korte tijd gemaakt worden. Als je nu zou beginnen met minen, zou het jaren kunnen duren voor je je eerste beloning krijgt.

Ook kost het behoorlijk veel stroom om zo’n computer draaiende te houden. Zeker in Nederland!

Waarom willen mensen Bitcoins hebben?

Veel mensen zijn positief over Bitcoin omdat een valuta van iedereen is en niet wordt beheerst door een overheid.

Daarnaast is Bitcoin populair omdat er veel bekende influencers zijn die het gebruik van cryptomunten in het algemeen promoten. Het bekendste voorbeeld hiervan is misschien wel Elon Musk, de grote baas van Tesla, die vrijwel dagelijks tweets de wereld in stuurt over Bitcoin of andere cryptomunten.

Is Bitcoin veilig?

Het antwoord is ja en nee. Ja omdat iedere transactie openbaar is. Daardoor is het onmogelijk om nep Bitcoins te maken of Bitcoins uit te geven die niet van jou zijn. Toch is Bitcoin ook onveilig vanwege drie factoren:

  1. Je kunt je Bitcoins verliezen als je je wallet kwijtraakt: Ben je je wallet of de toegangssleutel daarvan kwijt dan heb je een groot probleem. Je kunt namelijk niet even de klantenservice bellen om te vragen om een nieuw wachtwoord.
  2. Bitcoin is een geliefd doelwit voor hackers: Er zijn websites waar je een online wallet aan kunt maken die in het verleden zijn gehackt. Gelukkig wordt de beveiliging van deze websites wel steeds beter en zijn er ook websites die verzekeringen aanbieden.
  3. De prijs van Bitcoin kan nogal schommelen: de cryptomarkt is berucht om haar extreme prijsschommelingen. De waarde van een cryptomunt kan het ene moment omhoog schieten en een paar uur later weer instorten. Dat is bij Bitcoin ook het geval, hoewel het vergeleken met andere cryptomunten een redelijk stabiele munt is.